Goede voornemens

Het is alweer januari, rijkelijk laat om nog over goede voornemens te gaan nadenken. Als je het echt goed wilt aanpakken heb je ze 31 december keurig netjes op papier staan zodat je, zodra het middernacht is, gelijk aan de slag kunt. ?

Wat zijn jouw goede voornemens? Eindelijk eens naar de sportschool, vaker offline zijn of meer stille tijd? Nu we in de tweede week van januari leven staan ze vaak nog wel overeind en doe je nog dapper je best. Misschien redt je het wel tot en met februari, of zelfs maart. Maar helaas zien we maar al te vaak goede voornemens sneuvelen voordat je goed en wel begonnen bent. 

Goede voornemens, ik hou er niet van. Ze laten me elke keer weer zien waar ik tekort schiet, dat wat beter kan, datgene waar ik jammerlijk in faal.

Ik ben een perfectionist, niet een beetje, maar een beetje erg. Juist waar het op mezelf aan komt kan ik feilloos opnoemen wat ik niet goed doe, wat er aan mezelf mankeert, wat er beter kan. Die goede voornemens voeren de druk juist nog een beetje op, als iedereen om me heen het heeft over wat beter kan, denk ik dat ik het op z’n minst nog beter moet doen. En als ik dan merk dat ondanks dappere pogingen ook mijn goede voornemens maar nauwelijks van de grond komen. Tsja dan ben ik op z’n zachtst gezegd onaardig tegen mezelf en durf ik er nauwelijks bij stil te staan wat al die ‘anderen’ daar wel niet van vinden. Dus nee, goede voornemens daar word ik, net als heel veel anderen waarschijnlijk, niet blij van. ?

Je mag best een beetje kritisch zijn op jezelf, niemand is perfect. Maar daar waar je er in doorslaat en jezelf naar beneden haalt, als je je sterke punten niet meer kunt opnoemen, daar doe je jezelf tekort. Ik geloof zeker dat goede voornemens heel helpend kunnen zijn, maar niet meer als je ze hebt om jezelf mee om de oren te slaan. 

Nu denk je waarschijnlijk dat ik geen goede voornemens heb voor 2020 en eigenlijk klopt dat ook wel. En nee, ik ben heus niet vergeten wat er allemaal beter kan en ook ik ben bij lange na niet tevreden als ik in de spiegel kijk. Maar ik wil juist meer de aandacht vestigen op datgene waar ik blij van word, op datgene wat wel goed gaat, datgene waar ik dankbaar voor ben en een klein beetje meer van mezelf leren houden. ❤

Ik denk de laatste weken best vaak aan de tekst op het kaartje wat al een tijdje bij ons in de huiskamer hangt:

‘Heer, geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.’

Eigenlijk is dat alles wat ik zou willen voor dit nieuwe jaar en dat gun ik jou ook!

Oeps, lijkt het toch nog een goed voornemen. ?

Liefs, Ingrid


De kaart en poster met de tekst uit de afbeelding vind je hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *