Op heterdaad betrapt

Ze pakken me ruw beet, werpen mij van alles voor de voeten en smijten me dan voor de voeten van die Man uit Galilea. Ik weet gewoon dat mijn laatste uur geslagen heeft. Voor mij is er geen uitweg meer. Als ik de berg met stenen zie liggen, word ik doodsbang. Ik besef dat een van die stenen mijn einde zal worden.

Ze roepen dat ik mijn verdiende loon moet krijgen en beroepen zich op Mozes. Ze willen dat het recht zijn beloop krijgt.

Nog één keer kijk ik naar de hemel. Stralend en blauw, maar voor mij voorgoed op slot. Want als mensen mij al hebben afgeschre­ven, hoef ik van God natuurlijk helemaal niks meer te verwachten.

Maar dan ken ik Hem nog niet, de Man die voor mij staat. De Man die tussen twee vuren in lijkt te staan. De Man die al die woedende mannen lijkt te doorgronden tot in het hoekje van hun duistere ziel.

Blijkbaar zijn ze Hém ook liever kwijt dan rijk. En willen ze mij nu gebruiken als een pion in hun dubieuze spelletje. Het duurt even voordat Hij het woord neemt. De oorverdovende stilte maakt me nog banger. De man staat immers bekend om zijn rechtvaardige oordeel. Nou, dan kan ik het dus echt wel vergeten.

Maar dan doet Hij zijn mond open en vliegen zijn woorden, scherp als pijlen in al hun wijsheid rechtstreeks in de roos: ‘Wie zonder zonde is, die mag als eerste gooien.’ Ik knijp mijn ogen stijf dicht. Bang en ademloos wacht ik af. Wacht ik op de eerste steen. Maar ik hoor alleen maar wat geschuifel. De verwachte steen blijft uit. En dan is het opeens stil.

Voorzichtig doe ik mijn ogen open, maar ik zie niemand meer. De mannen zijn allemaal afgedropen, een voor een. Behalve Hij.

Hij komt overeind, kijkt me aan en zegt: ‘Ik spreek je vrij – je zonden zijn vergeven. Je mag opnieuw beginnen alsof je nooit een misstap hebt begaan.’

Ik voel de schuld en schaamte van mijn schouders glijden. Licht als een veertje loop ik weg, mijn nieuwe leven in. Vergeven! Vrij! Vrij om te leven, vrij om te vergeven!

Een hoofdstuk uit ons boek ‘Ik zal er zijn‘.

Een reactie op “Op heterdaad betrapt

  1. Tineke zegt:

    Mooi dat jullie deze overdenking hier plaatsen. Het is zo’n aangrijpend en bijzonder verhaal van genade en vergeving en van een nieuw begin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *